logo raznici

Vepřové špízy na grilu

2.8.2015  K létu patří grilování, které miluje snad každý. Mezi klasiku, co si můžete připravit, jsou určitě vepřové špízy. Na grilu chutnají naprosto úžasně a když se spojí atmosféra se skvělou chutí, tak si náramně pochutnáte. Na gril se hodí nejen špíz a ražniči, ale také další pochoutky. My se ale podíváme jen na recept na špíz.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  45 minut

špízy na grilu fotka

Ingredience:
  • 500 g vepřové kýty
  • 2 klobásy (nejlépe dva druhy)
  • 3 menší cibule
  • 2 papriky
  • 3 menší brambory
  • Na marinádu:
  • 5 lžic oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Postup:
  1. Nejprve si připravíme marinádu z oleje, prolisovaného česneku, trošky soli a pepře.
  2. Vepřové maso nakrájíme na kostky a dobře promícháme s marinádou. Vložíme do lednice na čtyři hodiny, ať se maso pořádně proleží.
  3. Těsně před grilováním klobásy nakrájíme na kolečka, cibule na širší kolečka, papriky na kostky a oloupané brambory na plátky. Použijeme-li nové brambory, tak ty stačí pouze pořádně omýt.
  4. Na jehly na špíz nebo na špejle pravidelně napichujeme kolečko brambory, masa, cibule, klobásy, papriky a opět brambory, dokud nezaplníme celý špíz. Následně pokračujeme s dalšími špízy do doby, kdy nám už žádné suroviny nezůstanou.
  5. Vepřové špízy můžeme před samotným grilováním ještě okořenit, ale to není třeba vzhledem k tomu, že bylo maso naložené.
  6. Následně špízy umístíme na rozpálený gril a grilujeme asi 20 minut. Během této doby bychom měli špízy průběžně otáčet, ať se maso pořádně propeče.
  7. Hotové špízy z grilu sejmeme a podáváme s přílohou, salátem nebo chlebem.

Se špízy na grilu se dá doslova kouzlit. Stačí vyměnit suroviny za jiné a rázem získáte zajímavý a rychlý pokrm, na kterém si všichni pochutnají. Mohou být nejen z vepřového masa, ale i kuřecího nebo ryby.