logo raznici

Ražniči v troubě

11.3.2013  Připravte si výborné ražniči v troubě. Jedná se o velmi rychlý recept na oblíbené ražniči. V troubě jej připravíte velmi rychle a navíc si zaručeně pochutnáte.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  1 hodina 20 minut

ražniči v troubě fotka

Ingredience:
  • 400 g vepřové kýty, plece, krkovice...
  • 150 g anglické slaniny vcelku
  • 2 klobásy
  • 2 papriky
  • 3 větší cibule
  • sůl, pepř, grilovací koření
  • olej

Postup:
  1. Maso vytáhneme z lednice půl hodiny předem, aby to nebyl takový teplotní skok. Maso omyjeme a nakrájíme na stejně velké části, můžeme je trošku naklepat. Když budou stejné všechny kousky, ražniči bude vypadat velmi pěkně.
  2. Slaninu nakrájíme na tenčí čtverečky a klobásy na kolečka.
  3. Papriku nakrájíme na čtverečky a cibuli na kolečka. Vybíráme raději menší cibuli.
  4. Na špejli nebo na jehlu střídavě maso, slanina, paprika, klobása, cibule a zase pokračujeme masem. Měli bychom začínat i končit masem, protože maso je pevné a nehrozí, že by ze špejle sjelo.
  5. Špíz osolíme a posypeme pepřem ze všech stran. Můžeme použít i koření, které máme rádi a které se na ražniči hodí.
  6. Do pekáče nalijeme trošku oleje a vložíme tam pěkně jednotlivé ražniči.
  7. Nakonec pekáč vložíme do trouby, kterou vyhřejeme na 200°C. Pečeme, dokud maso nebude hotové. Během pečení přidáme vodu a několikrát špíz polijeme výpekem. Pekáč můžeme přikrýt alobalem, který ke konci odstraníme.

Ražniči podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaši, hranolky a zeleninou.
Špízy nemusíme jen péct v troubě, ale můžeme je i grilovat nebo smažit. Záleží na vás, jak vám to bude vyhovovat. Grilovaná verze bude mít na rozdíl od těch dvou verzí nejméně tuku.