logo raznici

Špízy z mletého masa na grilu

7.7.2017  Vyzkoušejte zajímavé a chutné špízy z mletého masa, které si můžete upéct buď v troubě, nebo na grilu. Někteří těmto špízům říkají jednoduše ražniči, nejspíš kvůli tomu, že se mu dosti podobá. Vyzkoušejte následující vyzkoušený recept, kterým všechny strávníky potěšíte.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  50 minut

špízy na grilu fotka

Ingredience:
  • 200 g vepřového boku
  • 200 g vepřové plece
  • 200 g hovězího masa
  • 1 cibule
  • pepř
  • mořská sůl
  • mleté chilli koření
  • 1 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • červená, žlutá a zelená paprika
  • zelenina podle chuti

Postup:
  1. Nejprve nakrájíme cibuli na drobno. Papriky očistíme, odstraníme jádřinec se stopkou a nakrájíme je na kostky.
  2. Poté očistíme maso a to nameleme v mlýnku na maso. Pokud koupíte rovnou mleté maso, máte rychlejší přípravu a ušetřili jste si práci s mletím i umýváním mlýnku.
  3. Následně k masu přidáme nakrájenou cibuli, vajíčko, trošku pepře, trošku mletého chilli a soli. Podle chuti dochutíme i dalším kořením.
  4. Rukama maso pořádně propracujeme a podle potřeby přidáme strouhanku, abychom maso zahustili.
  5. Z masa vytvoříme kuličky, které napíchneme na špejli nebo jehlu. Prokládáme je kostkami papriky a případně další zeleninou, abychom vytvořili pěkný špíz.
  6. Následně je buď upečeme v troubě, a nebo v případě grilované varianty na grilu.
  7. V rozpálené troubě na 180°C pečeme špízy zhruba 20 minut. Na rozpáleném grilu špízy grilujeme asi 15 minut, během této doby je otáčíme a případně potíráme marinádou nebo jen olejem, ať se zbytečně nesetká více rozdílných chutí.

Hotové špízy z mletého masa podáváme třeba se zeleninovým salátem a brambory, bagetou nebo jinou přílohou. Můžeme je dochutit i dresinkem.

Poměr masa může být odlišný, stejně jako druh masa. Špízy se mohou udělat z mletého kuřecího, krůtího, jen vepřového nebo hovězího. Stačí jen zapojit představivost nebo zásoby a vytvořit chutné ražniči z mletého masa.