logo raznici

Bramborové špízy

1.9.2013  Co říkáte na to, že byste si připravili výborné bramborové špízy (bramborové ražniči)? Chutnají skvěle se slaninou nebo i bez. Kromě brambor k nim můžete přidat i libovolnou zeleninu nebo uzeninu.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  50 minut

bramborové špízy foto

Ingredience:
  • 500 g brambor
  • 100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy
  • cibule
  • paprika, cuketa, žampiony,...
  • sůl, pepř, grilovací koření
  • 4 plátky anglické slaniny
  • olej

Postup:
  1. Pokud máme nové brambory, tak je pořádně umyjeme a nakrájíme na kolečka. V opačném případě je oloupeme a také nakrájíme.
  2. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a poté na čtverečky. Můžeme na to použít i nakrájenou anglickou. Máme-li klobásy, nakrájíme je na kolečka.
  3. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo čtverečky.
  4. Na jehlu nebo špejli dáváme střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu.
  5. Špízy pak ze všech stran osolíme a opepříme. Také je posypeme grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením.
  6. Umístíme je na plech, který pokryjeme papírem na pečení.
  7. Špízy buď trošku pocákáme olejem, nebo na každý špíz položíme jeden plátek anglické.
  8. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 - 40 minut.

Tyto špízy nemusí být jen pečené, ale mohou být i grilované nebo smažené. Záleží na vás a na tom, jak je zrovna chcete připravit. Vegetariáni vypustí slaninu či klobásu.